Рівне – місто на заході України, відоме своєю багатою культурною спадщиною та захоплюючою історією. Протягом багатьох років місто відіграло важливу роль у формуванні історії України та стало свідком багатьох визначних подій. 

У цій статті ми докладніше розглянемо деякі найцікавіші історичні факти про Рівне.

Рання історія
Територія Рівного була заселена з давніх-давен. Археологічні знахідки в цьому районі датуються 9 століттям. Саме місто вперше згадується в літописах 1283 року і входило до складу Київської Русі. У 14 столітті воно увійшло до складу Великого князівства Литовського, а згодом, у 16 столітті, до Речі Посполитої.

Друга Світова війна
Під час Другої світової війни Рівне було окуповане німцями в 1941 році і залишалося під їхнім контролем до 1944 року. У 1944 році в місті відбулася велика битва між німецькими і радянськими військами, в результаті якої Рівне було звільнено Червоною Армією. . Під час окупації німці створили в місті єврейське гетто, де утримували тисячі євреїв перед депортацією до концтаборів.

Відомі особистості
За ці роки Рівне було домом для багатьох відомих особистостей. Однією з найвідоміших є українська поетеса і письменниця Леся Українка, яка частину свого дитинства провела в місті. Іншою помітною постаттю є письменник Шолом-Алейхем, якого багато хто вважає одним із найвидатніших письменників їдиш усіх часів. Він недовго жив у Рівному на початку 20 століття і за час перебування у місті написав кілька творів.

Архітектурні пам’ятки
У Рівному є кілька вражаючих пам’яток архітектури, серед яких Свято-Воскресенська церква, яка була збудована на початку XVIII століття у стилі бароко. У місті також є ряд добре збережених будівель періоду модерну, які можна побачити в центрі міста. Ще однією визначною пам’яткою є Рівненський замок, який сягає XIV століття і колись був ключовою оборонною спорудою.

Трагедія 1992 року
Одна з найтрагічніших подій у новітній історії Рівного сталася у 1992 році, коли під містом розбився літак із військовим оркестром ЗС РФ. В результаті аварії загинули всі 84 людини, які перебували на борту, включно з учасниками оркестру та їхніми родинами. Зараз на місці катастрофи стоїть меморіал на честь жертв.

Підсумовуючи, Рівне – місто з багатою та захоплюючою історією. Від перших днів перебування у складі Київської Русі до участі у Другій світовій війні місто відігравало важливу роль у розвитку України. Вражаючі пам’ятки архітектури, відомі особистості, трагічні події зробили Рівне цікавим і неповторним містом.